MC Säkerhet

En motorcyklist är mer utsatt än en bilist. Att välja rätt utrustning är väldigt viktigt. Att vara väl förberedd om en olycka sker kan vara skillnaden mellan liv och död.

Motorcykel

Innan du ska köra är det viktigt att kontrollera några olika delar på din motorcykel. Se över däcken och lufttrycket. Slitna däck, för högt eller lågt lufttryck. Testa bromsarna några gånger innan du kör iväg. Fungerar all belysning, Lampor går ofta sönder och måste fungera för att dina medtrafikanter ser dig och vars du ska. Se till att din motorcykel är väl servad.

Kläder

Skinnställ, jackor eller byxor måste vara hela och av god kvalité. Åk inte ut med ett par jeans och en dunjacka. Om du glider efter en asfaltsväg i 60km/h så är ett bra skinnställ mer skyddande än ett par jeans. Använd även ett par väl konstruerade handskar för att skydda dina händer.

Skor och skydd

Riktiga motorcykelstövlar är konstruerade med skyddsmaterial. Stövlarna är styvare och mer skyddande än vanliga skor. Om du brukar köra med ett par vanliga skor så bör du byta till riktiga motorcykelstövlar. Använd alltid ryggplattor och gärna kombinerat med diverse knäskydd,armskydd och andra typer av skydd.

Hjälmen

Det absolut viktigaste är att skydda ditt huvud. En hjälm ska passa ditt huvud perfekt. Om hjälmen är för stor så kan den lätt lossna vid en olycka. Spänn fast den ordentligt. Hjälmen måste vara vara ECE-typgodkänd. Den får inte hindra förarens syn eller hindra föraren att använda glasögon.