MC-utrustning

Har du köpt din första motorcykel? Härligt! Då kan du se framemot många goda år med din nya leksak och underbara resor på dess rygg. Men, det gäller att ha rätt utrustning för att vara säker på vägen.

Försäkring

Kanske inte en fysisk utrustning men det här är vad som skyddar din egendom och din kropp om olyckan inte går att förhindra. Det kan vara kostsamt att försäkra en motorcykel med tanke på att du är mer exponerad på en mc än i en bil. Antal döda motorcyklister i trafik har sjunkit drastiskt under de senaste tio-tolv år men det är fortfarande vanligare än att bilister omkommer. Hur mycket försäkringen kostar beror på vilken sorts motorcykel du äger och delvis din ålder. Kolla runt med olika försäkringsbolag innan du bestämmer dig och gör att val innan du åker ut på vägarna!

Hjälmen

Här är det inte som med cyklar: ingen är dum nog att sätta sig på en motorcykel utan hjälm. Men en princip är densamma som med cykelhjälmar: de är en färskvara. All specialvaddering inuti hjälmen försämras med åren så därför ska du vara försiktig om du tänker köpa en begagnad. Här är det helt okej att lägga ut några hundralappar till och skydda knoppen maximalt!

Ryggplatta

Det viktigaste skyddet du har förutom hjälmen! Ryggplattan ska vara lite böjlig så du inte blir stel och obekväm men samtidigt stel nog att skydda ryggraden om du kastas från hojen. Ryggplattan är där för att se till att du inte skadar några diskar, bryter ryggen eller värre om du hamnar i en olycka.

Skinnstället

Den klassiska utstyrseln på en MC. Även på sommaren kommer du behöva täcka kroppen i läder: men kanske en något tunnare variant, förstås. Vinden kommer bita i kroppen även om det är strålande sol och värme. Också här agerar skinnstället som en skydd: den kapslar in din kropp och ser till att du inte river upp huden om du träffar asfalten.