Motorcykelsport

Den som gillar att köra och leka med sin motorcykel tycker ofta det är roligt att titta på sport också. Motorcykelsport är väldigt populärt att titta på och delta i. Det brukar dra stor publik och i Sverige är det framförallt enduro som utövas. Men det finns flera typer av mc-sporter. Här nedan kommer ett axplock. 

MotoGP

Den populäraste mc-sporten är MotoGP. Här kör man med specialtillverkade monstermotorcyklar med 4-taktsmotorer. Det är den högsta rankningen inom roadracing och man liknar det ofta till formel 1 i form av prestige och fart. Mästerskapet inom MotoGP avgörs under 17 helger och man åker runt hela världen till olika banor. Sedan starten 1949 har mästerskapet hållit tävlingar i Sverige 21 gånger.

Det här är också den populäraste motorcykelsporten att betta på, trots att de bara brukar skilja en sekund eller två mellan förarna. Eller så är det på grund av detta som det är så spännande att satsa pengar på en vinnare!

Superbikes

Superbikes har klättrat upp på popularitetsstegen genom åren. Det har ansetts varit en kusin till MotoGP. Istället för att köra specialkonstruerade motorcyklar måste alla motorcyklar i Superbikes vara produktionsmodeller. De ska alltså gå att köpa för gemene man. De olika stallen får modifiera sina cyklar men detta är så klart starkt reglerat.

Förut brukade man kalla tävlingarna för Ducati Cup eftersom det förra regelverket gjorde att motorcyklar från Ducati var populärast för att deras tvåcylindriga motorer fick stora fördelar.

Enduro

Den här sporten körs oftast inte på asfalterade banor som de andra två. Enduro handlar om uthållighet, både för föraren och motorcykel. Den körs på olika underlag och i flera terränger. Motorcyklar liknar motorcrossar men har belysningssystem och bättre fjädring.

Det finns flera klasser att köra i och i Sverige finns det över 500 klubbar att välja bland. Den har nog blivit så populär eftersom den är betydligt billigare att utöva än MotoGP och Superbikes, samt så kan man börja ung.